Menu

< Terug naar DNS

Pi-Hole, blokkeer privacy schendende trackers en advertenties

Pi Hole

Pi-Hole Dashboard

Pi-Hole, een vervanging voor uw DNS, met extra veiligheid.

Ik gebruik sinds enig tijd Pi-Hole, en ik zou niet meer zonder willen. Het is (gratis) software, geinstalleerd op een computer(tje). die tussen u en uw normale DNS servers zijn werk doet. Uw computer stuurt een verzoek om een IP adres bij een domein naam te vinden naar de Pi-Hole computer, Pi-Hole kijkt in zijn database of die domein naam in de database voorkomt en zo niet wordt het verzoek doorgestuurd naar uw normale DNS servers en het IP adres aan uw computer doorgegeven.

Database met "foute" domeinen

Door vrijwilligers worden er lijsten met domeinen bijgehouden, domeinen die op een of andere manier bekend staan als domeinen die u volgen doormiddel van trackers en privacy aantastende advertenties, of die virussen en malware verspreiden. Zoals u ziet staan er op de lijsten die ik gebruik meer dan een miljoen domeinen en wordt er een derde aan domeinen die mijn PC en mobieltje (en de andere PC's en telefoons in mijn thuis netwerk) opvraagt geblokkeerd. En dat, terwijl er niets aan de werkelijke inhoud van "het internet" veranderd. Doordat die foute domeinen geblokkeerd worden, is mijn internet ook nog eens sneller!

Gebruik en installatie van Pi-Hole

Je moet een beetje een computer hobbyist zijn om Pi-Hole te gebruiken, het is niet plug en play. Pi-Hole kan worden geinstalleerd op een linux computertje zoals bijvoorbeeld een Raspberry Pi. Ik zelf heb een oud office computertje bij de kringloop winkel gekocht voor 35 euro, daar Ubuntu op geinstalleerd en het werkt perfect. Gelukkig zijn er vele instructie filmpjes te vinden bij Youtube, en na de software te hebben geinstalleerd heeft u er betrekkelijk weinig omkijken naar. Een keer per week even kijken of er updates zijn, en dat is alles.

Het Pi-Hole computertje moet worden aangesloten op uw normale internet router, en die router moet in de DHCP instellingen voortaan vertellen aan de aangesloten computers dat ze de Pi-Hole DNS gebruiken. En dan surft u een stuke veiliger, met veel meer privacy!

Pi-Hole op een VPS

U kunt Pi-Hole in plaats van op een fysieke computer ook in "de cloud" installeren, op een VPS (Virtual Private Server).  Dat is alleen handig als u een vast ip adres krijgt van uw provider, want de Pi-Hole VPS moeten worden afgeschermd met een firewall zodat alleen u en uw thuis netwerk toegang hebben tot de VPS. Kosten van een kleine VPS zijn ongeveer 5 eur per maand. Ik vind het leuk om dat te installeren, als u wilt dat ik dat voor u doe, stuur me een mailtje.

Pi-Hole en DNS

De Pi-Hole software moet natuurlijk ook ergens de DNS gegevens opvragen voordat het kan filteren. U kunt Pi-Hole gewoon uw normale door de provider gegeven DNS servers laten gebruiken, maar ook publieke DNS servers zoals die van Google, Cloudflare, zie deze lijst: Public DNS servers. Voor nog meer privacy kunt u Pi-Hole het DNS over HTTPS protocol laten gebruiken.

Nog veiliger, uw "eigen" DNS server

Ook als uw Pi-Hole een publieke DNS server gebruikt, worden de domeinen die u opvraagt aan die DNS server doorgegeven en kan die server dus (eventueel) die verzoeken bijhouden en koppelen met uw IP adres, en vervolgens een profiel opbouwen. Maar, u kunt uw Pi-Hole computer Unbound laten gebruiken. Zie (Unbound van NLnet Labs). Dan worden alle DNS servers omzeild, en wordt uw Pi-Hole computer zijn eigen DNS. Veilig en vrij!  (Zoek naar "Install unbound pi-hole" op Youtube bijvoorbeeld)

Overigens heb ik geen bezwaar tegen advertenties, maar wel tegen bedrijven die uitgebreid mensen profileren om "relevante" advertenties te laten zien.

Bezoek : Pi-hole en Pi-Hole Unbound

Pi-Hole installatie filmpje (er zijn er vele):

 


< Terug naar DNS
UP