Menu

Het Tijdperk van Surveillance Kapitalisme

Shoshana Zuboff

Shoshana Zuboff

Shoshana Zuboff publiceerde in 2019 een boek over wat zij "The age of surveillance capitalism" noemt. Het is de term waarmee Zuboff de huidige nieuwe economische orde beschrijft. Het is een parasitaire economische logica. Met name bedrijven als Google, Facebook, Microsoft, Baidu, en Verizon zijn koplopers die deze logica aanhangen. Hoe het precies werkt is in dit boek met veel anekdotes en uitweidingen beschreven. Het gaat om grote commerciële belangen. Ze werken op grote schaal om maar zoveel mogelijk data te verzamelen. Data over ons, over onze gebruiken, onze gewoonten, onze dagelijkse gang van zaken, onze gevoelens en ons taalgebruik. De privacy overeenkomst is eigenlijk een surveillance overeenkomst, zegt Shoshana Zuboff.

Een van de opmerkelijke aspecten van deze tijd is hoezeer het publieke debat in Nederland en daarbuiten wordt beheerst door thema’s die welbeschouwd van secundair belang zijn, terwijl ontwikkelingen die er wel toe doen, zoals dit boek over "Surveillance Kapitalisme" nauwelijks onze aandacht weten vast te houden.

Ik moet ook zeggen, dat het makkelijk is om toe te geven aan de verleidingen van "Big Tech", en dat je je haast gedwongen voelt in bepaalde situaties om maar mee te doen. Bezoek haar persoonlijke website: Shoshana Zuboff

Naast het fimpje (en nog meer op Youtube) hier beneden is onder andere een reportage van VPRO Tegenlicht over haar boek, de Grote Dataroof, en zijn er een aantal boek besprekingen te vinden op het Nederlandse web.

 

UP