Menu

De reputatie van een IP Adres

Slechte en goede IP adressen

IP Reputatie

Een IP adres heeft een reputatie. Deze reputatie wordt bijgehouden door een enorm aantal organisaties. Dit wordt gedaan ten behoeve van veiligheid, fraude detectie en spam bestrijding. Als een IP adres wordt gedetecteert bij het versturen van spam, wordt dat IP adres gemerkt. Het IP adres komt in een database die kan worden geraadpleegd door b.v. email servers. Email van dat IP adres wordt dan geweigerd, voor dat het wordt verwerkt.

IP adres reeksen

IP adressen worden uitgeven aan Internet Providers in reeksen. Als er in zo een reeks genoeg zich slecht gedragende IP adressen zijn, wordt vaak een gehele reeks uit voorzorg in de spam IP database gezet. Mocht u zich altijd netjes gedragen, maar uw IP adres bevindt zich in een zich slecht gedragende reeks kan het toch zijn dat uw email geweigerd wordt.

Onderzoek een IP adres

Als u de reputatie van een IP adres wilt onderzoeken, zijn er verschillende web sites die u kunt raadplegen. Het type database waar spammende IP adressen worden opgeslagen heet DNSBL. Zie de Wikipedia pagina voor meer informatie: Wikipedia DNSBL

Kijk of een IP adres in de DNSBL voorkomt: DNSBL.info SPAM Database

U kunt ook de SENDERBASE van Cisco raadplegen, dit geeft informatie over de reputatie van een IP adres, maar ook eventueel van IP adressen behorende tot de reeks van IP adressen waar het IP adres een onderdeel van is: Cisco - Talos Senderbase IP lookup

Als een IP adres in een van deze databases staat, is de kans groot dat email van dat IP adres geweigerd wordt.

Mocht uw eigen IP adres hier in de databases voorkomen, kunt u er in het algemeen weinig aan doen. In sommige gevallen kunnen er verwijderings verzoeken worden gedaan, met wisselend success.

Het beste is een (email) provider te zoeken die ervoor waakt dat IP adressen in hun beheer niet worden misbruikt.

UP