Menu

Internet Vrijheid.

Zo vrij als een vogel op het net?

Vogelvrij

Je zou het Internet op moeten kunnen gaan en er verzekerd van zijn dat niets en niemand je volgt, en je prive gegevens en gedrag niet worden gebruikt om geld te verdienen. Dat je niet in databases en situaties terecht komt, waar "men" je inhoud voorschotelt waarmee "men" denkt dat dit langer je aandacht vasthoudt, en waar "men" denkt het meest aan te kunnen verdienen. Waar je niet afhankelijk wordt gemaakt van diensten en programmas die je haast dwingen om deze te blijven gebruiken.

Je kan toch kiezen?

Ja en nee. Je kan het internet natuurlijk niet gebruiken. Maar, de gemiddelde internet gebruiker, via computer of mobieltje, doet mee met de grote commerciele partijen van het internet die er op gebrand zijn om zoveel mogelijken gebruikers te verzamelen en te (laten) exploiteren. Miljarden mensen per dag loggen wel ergens in. Facebook, Google, Microsoft en bij vele anderen. Die bedrijven registreren zoveel mogelijk van u, tot aan uw gezichts kenmerken en huidskleur. U geeft zonder dat u zich het realiseert die gegevens door. Behalve waar men u tot verleid om bekend te maken zijn computers en mobieltjes in constante verbinding met allerlei servers die uw aanwezigheid controleren, want daaruit blijkt de waarde van het bedrijf.

Nou En?

Het huidige commerciele "klimaat" praat ons naar de mond, niet meer van belang is wat wij moeten kunnen weten, maar "men" denkt dat goed is om weten, om daar geld mee te verdienen. En veelal gebeurd dat met kunstmatige intelligentie. Programmas gerund door de "groten" van het internet. En er wordt door een hoop mensen aan meegewerkt. Je moet op nummer 1 staan, je moet "likes" hebben. Een nieuwe (rang) orde. Het "systeem" is feilbaar, beinvloedbaar. Elke natie of grote organisatie bedenkt manieren om het "systeem" te beinvloeden, hele teams "zitten erop". Hoe kun je verkiezingen beinvloeden? Hoe kan je meningen wijzigen?. Een paar procent kan de doorslag geven.

Wie controleert?

De grote (en kleine) commerciele partijen hebben prachtige gebruikers voorwaarden en privacy verklaringen. Als er mensen zijn die het allemaal lezen, nou.... En dan nog. Wie controleert eigenlijk of "ze" wel doen wat ze zeggen? En, is wat ze doen wel wettelijk? Welke wetten gelden eigenlijk? Die van Nederland, Europa? Die van de Verenigde Staten?. Als je in Nederland een restaurant begint, moet je voldoen aan allerlei wetten en regels. En je kunt gecontroleerd worden. Maar op het Internet?

Internet lijkt wel oorlog

Behalve dat men er alles aan doet om zoveel mogelijk van u te weten, en u te "sturen", zijn er methoden om binnen te dringen in aan het Internet verbonden apparaten. Of het nu computers zijn, telefoons, slimmme televisies of koelkasten. En nu, microfoons die de hele dag thuis wachten tot dat u hen aanspreekt. Er is een hele industrie die al die apparaten probeert te misbruiken om ongevraagd in uw prive leven binnen te dringen. Ok, het zijn veelal veiligheids diensten op zoek naar spionnen, terroristen en misdadigers. Vroeger kon de BVD en de politie je telefoon afluisteren. Nu zet men voor het gemak de webcam met microfoon aan en dankzij GPS weet men op 10 meter nauwkeurig waar u bent. Spioneren in High Definition. De techniek gaat snel. En hackers zijn beter in het vinden van "lekken" dan de bedenkers van de apparaten. Veiligheids diensten betalen graag en veel aan deze hackers.

Vrijheids van meningsuiting

Kunnen vertellen wat je wilt, is belangrijk. Er niet bang voor worden gemaakt ook. Maar wie bepaalt wat vrijheid is? Waar kan je naartoe als vrijheden misbruikt worden? Je kan elkaar afmaken onder het mom van vrijheid, en als slachtoffer van misbruikte vrijheden van het kastje naar de muur gestuurd worden. Het is niet zo, dat je even aan kunt kloppen; waar zit het kantoor van degene die gelegenheid geeft aan misbruikte vrijheden? Als het ingewikkeld internationaal wordt, haalt men de schouders op. De grote commercielen geven gelegenheid. Niet alleen aan leugens, maar ook aan pedosexuele inhoud, aan een eindeloos gekopieer van auteurs rechtelijk beschermd materiaal.

Normen en waarden vervagen, gewoon omdat het "normaal" is geworden. Leuk plaatje hier, leuk plaatje daar, kopieren maar, het is toch internet? De grote commercielen geven bescherming. Leuk, zo een prive groepje op Sociale Media, de kans dat je gepakt wordt is klein. Sociale Media zijn super slim in het herkennen van gezichten, het met elkaar verbinden van mensen door onder andere op slinkse wijze verkregen contact gegevens, mja, het moeten geheime diensten zijn die door Sociale Media heen moeten ploegen om de boeven te vangen. Sociale Media geven gelegenheid om lekker je eigen clubje te maken, en te beschermen, je eigen paradijsje waar iedereen het met je eens is. Gelardeerd met relevante advertenties.

Vrijheid, me neus.

Sociale media liggen op ramkoers met het algemeen belang. Zolang de commercie het voor het zeggen heeft en de politiek achter blijft lopen. Het internet is geen democratie, het is een commercratie. Zoals alles wat wij, de mens, maken, maakt het ons. Omdat we in steden en huizen wonen, in een geometrische omgeving, zijn we gevoeliger geworden voor geometrische illusies. Het gen wat wij nu hebben zodat we melk kunnen verteren is pas recent. Wat doet de commercratie met ons? Evolutie staat niet stil, ook al lijkt het zo. Misschien ontwikkelen we wel een gen wat uiteindelijk endorfine en/of dopamine aanmaakt als we electronisch verbonden en gestuurd worden. Of is dat er al? Klik, aaahhh

Is Rusland een oppressief bewind?

En willen ze daarom verplichten dat de gegevens van hun burgers in Rusland worden opgeslagen? Zodat ze kunnen controleren wat ze doen en laten? Waar wordt de data die over u en mij is verzameld opgeslagen? In de Verenigde Staten van Amerika? Stel je voor dat daar een gek aan de macht komt en die de vrijheden van inlichtingen diensten wat uitbreid. Stel je voor.

Hoe het "Internet", de Social Media, invloed hebben op onze samenleving:

 

UP