Menu

Ik heb een IP adres, nou en?

IP Adres

Uw IP adres is goud waard.

Uw IP adres zegt meer over u dan u zou denken. Er zijn databases die uw IP adres kunnen herleiden tot aan uw postcode, en soms verder. Dat de marketing bedrijven weten waar u woont komt ze erg goed uit. Men kan aardig schatten wat uw inkomen zal zijn, en zelfs leeftijd en gezins samenstelling. Dit heeft onder andere als doel om adverteerders de gelegenheid te geven om hun advertenties zo goed mogelijk af te stemmen op u. Jachten en Bentleys voor de villa wijk, Albert Heijn voor de huurwoningen, bijvoorbeeld.

Koppelling van uw gedrag met uw IP adres

Het gebruik van diensten zoals Facebook, Google en anderen zorgt dat er gegevens worden opgeslagen door deze bedrijven over uw surf gedrag. Ook met als doel om zoveel mogelijk aan u te verdienen door het tonen van "relevante" advertenties. Probeer maar uit. Login bij Facebook, en ga dan eens een beetje op zoek naar een specifiek product. Websites die Facebook buttons gebruiken zullen dit registreren; bezoek genoeg gelijksoortige websites en kijk naar de advertenties op Facebook...

Zo ook met IP adressen. Het surfgedrag van IP addressen, of reeksen daarvan bijelkaar in de buurt, wordt opgeslagen en gebruikt. Het maakt een enorm verschil in omzet voor advertentie bedrijven of ze nou 1 EUR of 3 EUR voor een online advertentie kunnen vragen, en "marketing intelligence" maakt het verschil.

Nou en? Handig toch?

Zeker, als je geld wilt verdienen met advertenties. Tuurlijk roept men braaf dat de informatie die verzamelt wordt niet "naar u persoonlijk" kan worden teruggeleid en dat soort dingen. Er is krakkemikkige cookie wetgeving, een do-not-track optie in uw browser en dat soort zaken. Maakt het wat uit? Niet veel. Als u gaat surfen wordt u in de gaten gehouden. (Alu Hoedje op). Stelt u zich voor dat er een mannetje met een notitie boekje met u meeloopt als u de deur uit gaat (in real life), en dat deze zoveel mogelijk van uw gedrag analyseert. Als u uiteindelijk weer thuis komt, staat dat mannetje voor de deur met een aanbod voor een mobieltje, omdat u eerder op de dag een paar winkels hebt bezocht die mobiele telefoons verkopen. Zoiets.

Nog steeds, Nou en? Wat maakt het uit?

Tsja. Er is niets tegen advertenties, adverteren moet, adverteren is goed. Maar als uw (online) gedrag wordt gekoppelt aan adverteren komen we m.i. in een mistig ethisch gebied.

Stelt u zich voor: U heeft al enige tijd een slechte relatie met uw partner, en u heeft het regelmatig over scheiden. (er zijn bedrijven die de tekst van uw email lezen). U bezoekt een aantal sites die over echtscheiding gaan. De bel bij de adverteerders gaat over, en echtscheiding wordt aan u gekoppelt. Nu zijn er twee bedrijven die interesse hebben om hun diensten aan te bieden, de ene is een echtscheiding advocaat, de ander een relatie therapeut. Deze mogen dan tegen elkaar opbieden om hun waar aan u uit te stallen op het internet d.m.v. advertenties. De advocaat is bereid meer te betalen, dus de relatie therapeut blijft uit zicht. Vervolgens ziet u, terwijl u aan het surfen bent, steeds in uw ooghoeken dat het makkelijk en goedkoop is om te scheiden. Zou dat mogelijk invloed kunnen hebben op uw gedrag? Zou uw huwelijk gered kunnen zijn door de relatie therapeut die u niet heeft gezien?

De commercie heeft het voor het zeggen.

We glijden af naar een commercratie. Het gebruik van diensten zoals Facebook, Google en andere "groten" zorgt er voor dat de waarde van u als "klant" er toe leid dat uw gedrag zoveel mogelijk zal worden beinvloed om u te exploiteren. En, een groot aantal van de bedrijven die dat doen, komen van over de grens. En, er is maar in beperkte mate inzicht in het hoe of wat van die bedrijven, als men nieuwe regelgeving verzint was het leed al geleden, en blijkt het dweilen met de kraan open.

Wat kan ik doen?

Als u wat minder gevolgd wilt worden op het internet zijn er wat mogelijkheden, maar dat neemt niet weg dat wat men uitvreet op het internet om geld aan u te verienen in principe verkeerd is, en dat u zich dit niet zou hoeven moeten afvragen.

Gebruik minder diensten van de "groten" zoals Facebook en Google. En als u ze gebruikt, log steeds in en uit, als in ingelogd bent terwijl u andere sites bezoekt kan uw bezoek worden geregistreerd. Gebruik onafhankelijke producten, en geen produkten van commerciele bedrijven die ook andere belangen hebben dan het produkt op zich. Als u toch gebruikt wilt maken van die gekoppelde producten, voer dan geen of zo min mogelijk persoonlijke gegevens in. Had ik al log out gezegd?

U kunt zich proberen te waden door eindeloze privacy settings van producten en hopen dat het dan beter is. Weinig kans. Ach, misschien helpt het een beetje, maar.

U kunt https://startpage.com/ of https://duckduckgo.com/ gebruiken i.p.v. Google, hoewel Google vaak betere resultaten geeft. U kunt adblockers enzo installeren. Mja. Het zou niet moeten hoeven..... Een VPN of proxy die uw echte IP adres verbergt? Kan, maar vaak valt het toch te detecteren, het vraagt het een en ander aan computer en internet kennis om het goed op te zetten....

UP