Menu

Website Testen, De Speed Test

Speed

Hoe sneller uw website is, hoe beter.

Grotere bedrijven zullen vrijwel altijd hun website (laten) testen, ook op snelheid. Kleinere bedrijven en "gewone" website eigenaren zullen de snelheids test nog wel eens overslaan, omdat ze er niet aan denken of omdat het ze niet kan schelen. Maar, er valt veel winst te halen uit een snelle website, letterlijk en figuurlijk.

Waarom is de snelheid van een website belangrijk?

Niemand vindt een langzame website prettig, wachten is niet leuk. Veelal verlaten bezoekers een website die langzaam is, en in het geval van een commerciële website kan de snelheid een grote invloed uitoefenen op geslaagde transacties. Ook zoekmachines zoals Google kennen een steeds grotere waarde toe aan de gebruikers ervaring bij het bepalen van de "ranking" en snelheid is daar een factor bij. De snelheid van een website wordt op verschillende manieren getest door zoekmachines.

Wat bepaalt de snelheid van een website?

De server waar de site gehost wordt is meestal niet een bottleneck, tenzij het een erg traag ding is. De grootste rol speelt de structuur en inhoud van de website. Logisch is dat veel, en slecht geoptimaliseerde plaatjes een vertraging geven. Maar ook de volgorde, hoeveelheid en grootte van extra bestanden die door de website moeten worden geladen voor de werking en vormgeving, zoals fonts, javascript en CSS spelen een rol, misschien wel de grootste rol. Als er veel van dit soort bestanden moeten worden geladen kan het enig tijd duren voordat de webbrowser alle benodigde informatie heeft om de pagina in zijn geheel te laten zien. Ik heb websites gezien die er 40 seconden of langer over deden....

Webdesign is niet alleen het uiterlijk

Bij het ontwerpen van een website moet vanaf het begin worden rekening gehouden met de "speed". Veelal gebeurt dat niet. Men gaat het eerst af op het uiterlijk, ziet hij er goed uit? Als mensen een website bestellen bij een webdesigner zal dat allereerst ter sprake komen, gebruikersvriendelijkheid als tweede. Als de snelheid waarmee de pagina's geladen worden niet opvallend traag is zal daar niet snel over worden begonnen. Met name Wordpress websites, geladen met vele plugins en "zware" templates kunnen erg traag worden. Er zijn ook plugins voor Wordpress die de snelheid dan weer wat kunnen verhogen, maar voor de goede moet wel betaald worden.

Website Speed Tests voor u

Als u al een website heeft, kunt u uw site snelheid laten testen met de websites hier beneden. Als een website wilt gaan kopen, is het raadzaam om de site van de designer en de sites die de designer gemaakt heeft te testen. Als een webdesigner u vertelt dat speed tests niet belangrijk zijn, kunt u deze beter links laten liggen... En als u toch een webdesigner aan het bekijken bent, controleert u dan eens of de websites die de webdesigner maakt voldoen aan HTML standaarden: Kunt u hier doen: W3C Markup Validation

 

Google PageSpeed Insights

Google Pagespeed Insights

Google geeft u informatie over de snelheid van website die u test, met zowel een score voor de desktop computer als een score voor een mobiel apparaat. Als Google genoeg informatie heeft verzameld "in het veld" over de website zal dit ook vermeld worden. Er worden tips getoond om de snelheid van de website te verbeteren, indien nodig. Links naar diverse informatie bronnen over hoe Google omgaat met website prestaties en snelheid. Google pagespeed plugins zijn beschikbaar voor chromium browsers, zoals Edge, Opera, Brave, Vivaldi en Chrome.

Bezoek: Google Pagespeed Insights (NL)

-----

Webpage Test  dot org

Webpage Test

Met Webpage test kunt u web pagina's laten testen op hun snelheid vanaf diverse locaties over de wereld met verschilllende browsers. En niet alleen de speed wordt getest, maar ook eventuele veilgheids risicos en server cache configuraties. U kunt via een tijdlijn goed zien hoe pagina's worden geladen, wat de grote bestanden van de webpagina zijn en hoe lang het per bestand duurt.

Bezoek: Webpagetest

-----

GTMetrix

GTMetrix

GTMetrix test uw website op verschillende manieren, zoals de laadtijd en browser performance. De gratis versie geeft al een aardig beeld maar heeft beperkingen. Website eigenaren die de diepte in willen met GTMetrix zullen in de buidel moeten tasten. Ook GTMetrix gebruikt de Lighthouse Software om de webpagina's te testen, net zoals andere test tools op deze pagina.

Bezoek: GTMetrix

-----

Pingdom Website Speed Test

Pingdom

Ook Pingdom geeft uitgebreide informatie over de snelheid van uw webpagina. U kunt vanaf een aantal verschillende locaties de test uitvoeren. Pingdom geeft informatie over de grootte van de bestanden die door uw webpagina geladen worden en hoelang het duurt voordat ze geladen worden. Pingdom heeft extra betaalde diensten.

Bezoek:  Pingdom Speed Test

-----

Uptrends Speed Test

Uptrends

Ha, een Nederlandstalige speed test. Uptrends gebruikt ook de Lighthouse software om te testen en heeft diverse test locaties beschikbaar. In het oog springen hier de mogelijkheden om de schermgrootte te kunnen aanpassen voor de test, en diverse mobiele apparaten te kiezen. De "waterval" en taart diagrammen laten duidelijk zien hoe snel en welke bestanden van de webpagina worden geladen. Ook Uptrends heeft extra betaalde diensten, zoals het monitoren van servers, maar ook nog enkele andere gratis tools, handig voor website eigenaren en webmasters.

Bezoek: Uptrends Speedtest

Overigens, over snelheid....

De snelheid van een website is dan wel een factor bij het bepalen van de zoekmachine ranking, maar dat wil niet zeggen dat de snelste website op nummer 1 komt. Van meer belang is veel goed gestructureerde originele inhoud die bezoekers boeit. Wat overigens dan weer niet wil zeggen dat men niet moet streven naar een snelle website. Als twee websites een gelijke waardering hebben qua inhoud, zal de snelste het winnen in de zoekmachine resultaten...

UP