SEO (Zoekmachine Optimalisatie) is Leuk!

SEO (ofwel Zoekmachine Optimalisatie) is zeker leuk. En makkelijker dan u denkt. Van belang is wel, dat u de basis SEO principes begrijpt en kunt toepassen. Het Municate Webdesign CMS helpt hierbij, sterker nog het Municate CMS is op SEO ingericht.

Wat is eigenlijk SEO?

SEO (Search Engine Optimization) is niet meer dan de inhoud van uw website zodanig presenteren dat zoekmachines optimaal kunnen begrijpen waar het over gaat. Lees meer in de Wiki over Zoekmachine optimalisatie

Basis SEO

In 2002 heeft Brett Tabke, eigenaar van webmasterworld.com een artikel gepubliceerd genaamd "Een successvolle website in 12 maanden met Google alleen". Hij zegt naar aanleiding van wat technische SEO discussies dat het tijd werd voor een praktische aanpak. Er is natuurlijk wel wat veranderd in 6 jaar, maar de basis van het goed "scoren" in de zoekmachine resultaten is niet echt veranderd.

Ik heb het een en ander van zijn artikel geleend en daar het volgende van gemaakt: (er vanuit gaande dat u nog geen domein heeft)

A) Bereid u voor en begin met het verzamelen van (notities voor) de inhoud van uw site. Hij noemt als uitgangspunt 100 pagina's met echte originele inhoud. Dit is natuurlijk wel erg veel, maar het is maar 1 pagina per 3 dagen als u er een jaar over doet. Ik kan me voorstellen dat u denkt, "maar dat is zoveel werk, daar begin ik niet aan". Maar het is wel een success formule, en daar gaat het hier om. In Nederland kunt u het overigens in het algemeen wel ietsjes rustiger aan doen. Maar het principe blijft: Veel originele, relevante inhoud.

B) Kies een domein naam wat een "sterk merk" kan worden. Dus niet zoekmachine.nl maar google.nl, niet boekenonline.nl maar bol.com, niet fietsenwinkel.nl maar pietfiets.nl, niet psycholoog.nl maar headclinic.nl. Waar denkt u aan bij Melba? bij Omo? of bij Duyvis? Juist.

C) Houd het ontwerp van uw site zo simpel mogelijk, maak geen chaos van uw site door veel linkjes en animaties. Zorg dat de textuele inhoud van uw pagina veel meer is dan de html die nodig is om uw pagina weer te geven, zeg maar de opmaak instructies. Zorg dat de site voldoet aan de html standaarden van het W3 consortium (het Municate CMS regelt het voor u)

D) Keyword dichtheid? Gebruik "uw" keyword een keer in de titel van uw pagina, een keer in de H tags, een keer in de url, een paar keer bovenaan de pagina, een keer in vetschrift "SEO" maar overdrijf niet met herhalingen, herhalingen en herhalingen. Als mensen merken dat zij eigenlijk niet het bedoelde publiek zijn, verliezen ze snel de aandacht....

E) Meld uw site aan bij het Open Directory Project (dmoz), relevante directories en start pagina's.

F) Google is in vele opzichten uw partner. Google levert een aantal belangrijke hulpmiddelen om uw site te analyseren en ook beter te laten aansluiten op de wensen uw potentiele klanten. Gebruik Google.

G) Lees de richtlijnen van Google voor webmasters.

Zie voor F en G: Google hulpmiddelen voor webmasters

Zo simpel is de basis van SEO. Lees verder over de specifieke SEO zaken van het Municate CMS, en zoek eens naar SEO met Google, maar blijf kritisch. Soms worden de zaken moeilijker voorgesteld dan ze werkelijk zijn.

En, wees voorzichtig, en vooral zuinig op uw site. Al die uren met werk kunnen, als u zich te buiten gaat aan truukjes om uw positie (te laten) verhogen, in een klap verloren gaan.

Een goede website is net als goede wijn, hij rijpt met de jaren. Een verschil met wijn is echter dat die lekker kan blijven liggen, maar uw site wordt graag geholpen met interessante inhoud. En dan, is SEO leuk. Erg leuk!

Municate Webdesign CMS
Municate
Webdesign