De eerste Webstandaarden

Het gebruik van het internet wordt steeds intensiever, en de internet applicaties worden steeds complexer. Nadat Tim Berners-Lee het internet "uitvond" in 1980, en zijn eerste voorstel voor het html "protocol" deed in 1989, duurde het nog tot 1996 voordat de eerste html standaard werd gepubliceerd. Intussen waren er al browsers, en de makers van deze browsers hebben invloed gehad op deze html standaard. In de jaren na deze eerste publicatie heeft het internet zich razendsnel ontwikkeld, en bedrijven met grote commerciele belangen hebben, naast hun belangen te behartigd om meer met html te kunnen doen, gepoogd de standaarden naar hun hand te zetten. De browser oorlog ontstond, die uiteindelijk werd gewonnen door Microsoft. Microsoft won deze "oorlog" mede dankzij het feit dat Internet Explorer beter in staat was zich te houden aan de standaarden die door het WordlWideWeb Consortium (w3c) werden gepubliceeerd. Gelukkig zijn er nu meer populaire browsers, zoals Opera, Firefox, en de laatste otwikkeling, Google Chrome.

HTML Validatie

Als men beweerd dat een website aan de w3c standaard moet voldoen, om een goede website te zijn worden er al snel voorbeelden van stal gehaald die aantonen dat er successvolle websites zijn die helemaal niet voldoen aan standaarden. Natuurlijk, voorbeelden te over. Toch heeft het werken volgens de standaarden wel degelijk zin. Het geeft een veel grotere kans dat websites op de zelfde manier worden weergeven door de diverse browsers. Het garandeerd dat websites goed kunnen worden gelezen door zoekmachine robots. Het werken met webstaandaarden draagt bij tot het gestructureerd opzetten van een website. Websites zijn makkelijker te onderhouden. Inhoud en weergave kunnen goed gescheiden worden, en websites laden daardoor ook nog eens sneller.

En, niet onbelangrijk:

Het geeft de aankomend koper van een website een controle middel. Mensen die geen verstand hebben van html kunnen onafhankelijk van een expert kijken of een webdesigner zijn werk, op technisch niveau, goed heeft gedaan.

Referenties

U kunt hier wat meer lezen over het gebruik van webstandaarden:

Bij de Webrichtlijnen staat de gebruiker van een website centraal. Een correcte toepassing van de Webrichtlijnen leidt ertoe dat websites beter en duurzaam toegankelijk zijn voor alle bezoekers, toepassingen en browsers. Dit heeft een directe relatie met het rendement van een website. Een website die is toegesneden op meerdere typen browsers, heeft een hoger rendement, omdat de site meer mensen bereikt.
Web richtlijnen van de Overheid"My site looks right and works fine - isn't that enough?"

In practice, different browsers can and do display the same page very differently. This is deliberate, and doesn't imply any kind of browser bug. A term sometimes used for this is WYSINWOG - What You See Is Not What Others Get (unless by coincidence). It is indeed one of the principal strengths of the web, that (for example) a visually impaired user can select very large print or text-to-speech without a publisher having to go to the trouble and expense of preparing a separate edition.
w3c : Why Validate

Municate Webdesign CMS
Municate
Webdesign